The Vikings

Historien om The Vikings började på hösten 1961 i Arvika då Ji Coo and The Vikings gick skilda vägar. Det var Gunnar Olsson (gitarr) kapellmästare som startade The Vikings tillsammans med Svante Valjestål (orgel), Sven Hallberg (bas) och Egon Olsson (trummor). Som saxofonist värvades Tony Eriksson som då spelade med Tony Jordans orkester (allt skedde i kamratlig anda). Tidigare på våren 1961 hade gruppen en stor hit med Viking Boogie och som bäst nådde den en åttonde plats på Radio Luxemburgs topplista.

The Vikings första egna skiva var Lilla vackra Anna/Bee-Gee Rhythm, som släpptes på skivmärket Odeon. Nästa skiva som kom med The Vikings var en EP också den på skivmärket Odeon och release datum var våren 1962. Låtarna var Über den wellen/Finska valsen/Här kommer det en viking/Bee-Gee Twist. Vid samma inspelningstillfälle gjordes även fem andra låtar som av olika anledningar ej blev utgivna. I maj –62 slutade Egon Olsson och ersattes av Gösta Johannesson på trummor.

The Vikings gjorde under åren flera framträdanden i radio och TV där de kompade ett flertal av de svenska stjärnorna i början av 60-talet bl a. Lill-Babs och Ann-Louise Hansson. Gruppens tredje skiva blev en singel på märket Karusell, låtarna var Tennessee Waltz och Margie. Singeln släpptes –63 och såldes i 20.000 ex. som var mycket på den tiden. The Vikings spelade ihop fram till 1965 med samma medlemmar, då gruppen splittrades och Gunnar Olsson fortsatte med nya medlemmar, resten är historia.

När "original" Vikings samlades på Parkhallen i Arvika i början av oktober 1989, för att spela på en nostalgiafton, var det första gången sedan 1965 som gruppen spelade ihop. (Ett sådant tillfälle måste dokumenteras).

Då tog Jan Larsson, Arvika, kontakt med Janne Lyckman på Triola Records och lade fram sin idé om att göra en skiva med The Vikings.

Två månader senare, den 29 oktober 1989 hade hela The Vikings samlats, Gunnar Olsson – gitarr, Tony Eriksson – saxofon, Svante Waljestål – orgel, Sven Hallberg – bas och Egon Olsson – trummor, i en studio i Arvika och spelade in fem låtar som det lät på 60-talet fast med modernare utrustning.

I december 1990 kom The Vikings första LP ut – Triola TLP 6030. Skivan såldes i större delen av Europa och även Japan. Skivan innehöll, förutom de nyinspelade låtarna, gruppens alla singlar och EP-skivor hos EMI samt fem outgivna låtar som Lyckman hittade i EMI´s arkiv.

Eftersom LP:n sålde slut och fick tryckas om ett flertal gånger, kom en uppföljare till LP-n, nämligen "Back Again" – Triola – TRCD 07. Den 29 och 30 juli 1991 drog The Vikings in i en studio på ingesunds Musikhögskola i Arvika och spelade in fjorton låtar, tio instrumentala och fyra med sång. Den här gången var det Gösta Johannesson som satt bakom trummorna. För de vokala inslagen svarade Kerstin Larsson (Arvidsson). På den CD:n finns även materialet från karusell-tiden och även annat outgivet material.

Detta var sista gången alla medlemmarna från 60-talet var i en studio tillsammans. Efter detta började Gunnar Olsson att arbeta tillsammans med en ung gitarrist och sångare som heter Erik Igelström. De gjorde flera inspelningar både instrumentalt och en del sånglåtar. Flera av låtarna gick in på Värmlandstoppen.

Gunnar var född 26 november 1939 i Hagfors och blev kanske mest känd som grundare till The Vikings (ursprunget till dagens Vikingarna) men även som upphovsman till Viking Boogie, låten som gick upp på Radio Luxemburgs topplista och spelades runt om i Europa.

Efter en tids sjukdom somnade Gunnar Olsson lugnt och stilla in den 14 juli 1995. Men The Vikings musik lever vidare och i augusti 2001 är det 40 år sedan The Vikings bildades.